Składniki
dla 4-6 osób
filety z piersi kurczaka, 500 g
kiełki fasoli mung (najlepiej świeże), 300 g
cebule, 2 małe szt.
czosnek, 2 ząbki
jasny sos sojowy, 4 łyżki
jasny brązowy cukier, 2 łyżeczki
bulion z kurczaka, 350 ml
mąka kukurydziana (lub ziemniaczana), 1 łyżka
Olej sezamowy, 3 łyżeczki
olej roślinny do smażenia, 3 łyżki
poszatkowany por, do dekoracji
dodaj do ulubionych
drukuj przepis
powiadom znajomego
aktualna ocena: -
oceń przepis
aktualna ocena: -
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Filety pokroić w cienkie paseczki. Zalać marynatą z cukru rozpuszczonego w sosie sojowym i odstawić do lodówki na minimum 20 minut.
W woku rozgrzać mocno olej i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać cebule pokrojone w ósemki i posiekany czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 minut. Dodać olej sezamowy. Wlać bulion, zagotować. Dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną w 3 łyżkach zimnej wody i gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Serwować od razu.
Na talerzach przybrać poszatkowanym porem. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.
2. (Przepis na 4 porcje. Pomysł z książeczki "Kuchnia chińska")
bajki i przypowieści, przepisy kulinarne
chińszczyzna
poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Obserwatorzy
Archiwum bloga
-
▼
2010
(82)
-
▼
kwietnia
(16)
- wiosna na całego- motyle
- byliśmy razem
- wiersz przeprosinowy
- piersi kurczaka z kiełkami fasoli
- w Londynie
- zdolniachy :)
- marzenia senne- Żeby coś się zdarzyło Żeby mogło...
- kwietniowe urodziny
- Bez tytułu
- sama radość
- Cieszę się...
- i z czego się ciszysz człowieku...
- życzę Ci...
- życzę ci
- ciekawe linki wielkanocne
- WIELKANOC
-
▼
kwietnia
(16)
wiosna
DIDO - Sand in my shoes (HD)
- http://www.dailymotion.pl/video/x9wqak_dido-sand-in-my-shoes-hd_music
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz