ahmacun
Lahmacun to rodzaj tureckiej pizzy z bardzo cienkiego ciasta, z mięsnym nadzieniem. Jest często jadany na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z pieca.
Oryginalny, turecki lahmacun
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
Nadzienie:
200 g jagnięciny lub, jako zamiennik, wołowiny
200 g cebuli
1 lub 2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka płatków suszonej papryki (lub chilli)
1 pomidor
1 wiązka zielonej pietruszki
1 zielona turecka papryka (świeża lub marynowana)
sól
zmielony pieprz
Przygotowanie ciasta:
1. Z przesianej mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek.
2. W dołek wsypać sól i cukier, wlać oliwę.
3. Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta.
4. Wyrabiać ciasto rękami, przez zagniatanie, aż do utrzymania gładkiej konsystencji.
5. Ciasto uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
6. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posywanym mąką blacie.
Przygotowanie nadzienia:
1. Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę.
2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Zieloną paprykę umyć i drobno pokroić, jeżeli nie lubimy zbyt pikantych potraw, należy usunąć błony wewnętrzne i pestki. Przy pracy z papryką uwaga na oczy!
4. Wszystkie składniki wymieszać w misce z mieloną jagnięciną, posolić i popieprzyć do smaku.
5. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy.
6. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.
Przygotowany farsz 7. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
8. Lahmacun piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez od 10 do 30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz