bajki i przypowieści, przepisy kulinarne
chińszczyzna
środa, 29 lutego 2012
smażymy banany
smażone banany
Składniki:
- 3 banany
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka (jedno całe, jedno oddzielone)
- szklanka mleka
Banany pokroić na 4-ro cm kawałki.
Jedno jajko i żółtko utrzeć z brązowym cukrem do gładkości (aż cukier się rozpuści). Następnie dodać mąkę i mleko.
Ubić pianę z białka i delikatnie wmieszać ją do przygotowanego ciasta.
Banany maczać w cieście, aby był całkowicie nim pokryte.
We frytkownicy lub w garnku rozgrzać olej do 180 st. C. (wrzucony kawałek chleba powinien się upiec w ok. 1 min)
Pokryte ciastem banany smażyć w głębokim oleju aż staną się złociste.
Karmel:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki cukru kryształu
- 4 łyżki golden syrupu (można zastąpić miodem)
- sezam do obtoczenia
Wszystkie składniki połączyć w garnuszku i gotować do rozpuszczenia się cukrów (uważać, aby masy nie przypalić).
Usmażone banany nabijać na patyczki, maczać w karmelu i od razu obtaczać w sezamie. Patyczki z bananami ustawiać na brzegach kubeczków, aby karmel zastygł.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Obserwatorzy
wiosna
DIDO - Sand in my shoes (HD)
- http://www.dailymotion.pl/video/x9wqak_dido-sand-in-my-shoes-hd_music
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz