Pomarańcze otrzyj ze skóry, wyfiletuj, powstały sok i filety odłóż na bok,
będą potrzebne do przygotowania sosu.
Cynamon mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy
połącz z olejem i przyprawą do mięs.
Marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i wewnątrz.
Odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce,
aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
Kaczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C.
Kaczkę piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny
podlewając cały czas mięso wytapiającym się tłuszczem.
Upieczona klaczkę przetnij na pół,
usuń wszystkie kości, mięso podziel na mniejsze kawałki.
Przygotuj sos.
Na pozostałych kościach przygotuj sos
zalewając je około litrem wody.
Dodaj cynamon, dwa goździki,
pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy
i gotuj około 40 minut,
aż płyn odparuje o ¾, przecedź go.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz