Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.
Cebule i pora pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj ziemniaki i całość zalej 1,5 litrem wody. Dorzuć również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr.
Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksuj ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli (jeśli uznasz, że jest taka potrzeba).
Zupę zapraw śmietaną i podawaj ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz