składniki
Ciasto: 20 dag mąki
pół kostki (125 g) masła
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany kremówki
szczypta soli
bułka tartą do oprószenia formy
Nadzienie:
5-6 winnych jabłek
2 łyżki calvadosu rumu lub brandy
łyżka soku z cytryny
garść orzechów pistacjowych
cukier kryształ do posypania ciasta
Szwajcarski placek z jabłkami - sposób przygotowania
Szwajcarzy do tego typu ciast biorą tzw. zielone jabłuszka lub goldeny. Z naszych jabłek nadadzą się antonówka, szara reneta czy landsberska.
1. Jabłka starannie je umyj i cienko obierz. Potem przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe cząstki i wrzuć do salaterki. Jak najszybciej skrop je sokiem z cytryny i alkoholem (także te spod spodu). Sok uchroni je przed ściemnieniem, a alkohol spowoduje, że będą aromatyczne i wykwintne w smaku. Szwajcarzy oczywiście preferują calvados (znakomitą francuską brandy jabłkową), ale śmiało możesz użyć dostępniejszego u nas rumu lub brandy.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Miękkie masło utrzyj mikserem ze stopniowo dosypywanym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Gdy masa stanie się kremowa i nabierze puszystości, dodawaj kolejno po jednym jajku i ucieraj, aż składniki dokładnie się połączą. Wtedy, nadal ucierając, porcjami dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, wlej śmietanę kremówkę i starannie wszystko wymieszaj.
3. Włącz piekarnik na 175°C. Tortownicę średniej wielkości lub niedużą prostokątną formę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto, niech równomierną warstwą przykryje całe dno.
4. Osącz jabłka na sicie. Teraz starannie poukładaj cząstki jabłek na cieście. Najpiękniej będą wyglądały, gdy ułożysz je ukośnie jeden przy drugim ?na zakładkę?, jak dachówkę. Jeśli będziesz piekła ciasto w tortownicy, kładź cząstki jabłek promieniście, a jeśli w prostokątnej blasze - w prostych lub skośnych (po przekątnej) rzędach. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.
5. Gdy ciasto trochę przestygnie, posyp je posiekanymi pistacjami i cukrem kryształem. Prawda, że apetycznie wygląda? A jak pięknie pachnie! Koniecznie podaj go tak jak Szwajcarzy - z dodatkiem bitej śmietany. Sukces gwarantowany!
bajki i przypowieści, przepisy kulinarne
chińszczyzna
poniedziałek, 6 grudnia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Obserwatorzy
wiosna
DIDO - Sand in my shoes (HD)
- http://www.dailymotion.pl/video/x9wqak_dido-sand-in-my-shoes-hd_music
nie przepadam za jabłkami
OdpowiedzUsuńale w cieście zjem;-)
pozdro weekendowe
Haha, chyba zacznę korzystać z tych przepisów. Ale z drugiej strony taki ze mnie leń :)
OdpowiedzUsuńMyszka
pozdrowionka
OdpowiedzUsuń