bajki i przypowieści, przepisy kulinarne
chińszczyzna
piątek, 20 stycznia 2012
Zupa z kalarepy z odrobiną pikanterii
Kalarepa to delikatne, lekko słodkie warzywo, które daje wiele możliwości na dopełnienie smaku zupom, jarzynkom i surówkom. Ten kto nie zna popularnego duetu kalarepy z równie słodką marchewką powinien szybko spróbować. Ja tym razem zrobiłam kremową zupę na bazie kalarepy. Żeby nadać jej charakteru dodałam pora i odrobinę chili. „Niebo w gębie” tak smakuje! Na marginesie dodam że- w internecie znalazłam niewiele, bo zaledwie kilka przepisów na kremową zupę z kalarepy a w większości z nich ziemniaki stanowią równorzędny składnik. Moim skromnym zdaniem dodanie ziemniaków nie podkreśli subtelnego smaku kalarepy a wręcz odwrotnie, zgubimy tą delikatną nutę aromatu.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
3 kalarepy,
1 por,
1 łyżka masła,
800 ml bulionu warzywnego,
1 liść laurowy,
2 ziarenka ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
½ szklanki śmietany (18%)
1/4 łyżeczki chili w proszku lub ostrej papryki.
Sposób wykonania:
kalarepę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki,
por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy,
w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy kalarepę i por (około 3 min.), następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ( około 15 min.) aż kalarepa zmięknie.
pod koniec gotowania usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie miksujemy zupę,
podajemy z kleksem śmietany oraz odrobiną chili.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Obserwatorzy
Archiwum bloga
-
▼
2012
(15)
-
▼
stycznia
(7)
- Zupa z kalarepy z odrobiną pikanterii Kalarepa to ...
- Zacznij romans z pożywieniem Z dnia: 19-01-2012 Au...
- słodkie kulki asieji:) 180g herbatników 1 łyżka k...
- bułeczki :))z blogu- tak sobie pichce:) Składniki...
- listki cykorii z łososiem
- dlaczego tak ci zależy... Spotykasz mnie o go...
- sałatka chińska ze szpinakiem
-
▼
stycznia
(7)
wiosna
DIDO - Sand in my shoes (HD)
- http://www.dailymotion.pl/video/x9wqak_dido-sand-in-my-shoes-hd_music
Do tej pory nie otrzymałam dowodu wpłaty. Dowiadywałam się też w Fundacji Terra Spei i nie było od Ciebie żadnej wpłaty. Podałam Twoje dane do wysyłki. Jeżeli nie otrzymam jakiegoś wyjaśnienia do środy to obraz przekażę do fundacji. Hania
OdpowiedzUsuńSmacznie piszesz. Szkoda ze nei ma zdjec do tych przepisow ale poczytam ktorys moze zrobie. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje blogi. Jak Cie sie spodobaja, zapraszam do obserwatorow a ja z chcia sie odwzdziecze.
Pozdrawiam.
http://iwonkaxox.blogspot.com/
http://iwonka007.blogspot.com/
Podaję mój nr konta 32 1160 2202 0000 0001 8580 7220 i adres Hanna Wojciekiewicz Topolinek 13 86-111 Gruczno cena 35 zł z passepartuot lub 30 zł bez. Pieniążki przekażę fundacji jak wpłyną. Pozdrawiam Hania
OdpowiedzUsuńhaniu, wobeze tego dziś wysyłam kase 35 zł z( paspartu). na konto, po południu powinno byc zaksięgowane,kochanie może wyślę więcej to byś wysłala na adres londyński, bo w czwartek wylatuję
OdpowiedzUsuńZak Tadeusz
1 Kezia
mews kezia
street, SE 8
5AY LONDON
pozdrawiam serdecznie
wyślę 40 zł
Pieniążki wpłynęły.
OdpowiedzUsuńOstatnio 2 miesiące temu wysłałam obraz do Londynu i zaginął, nie dotarły też dwa moje listy, dlatego wolałabym wysłać do Ciebie do domu. Chcę wysłać poleconym, tylko czy ktoś będzie w domu jak wyjeżdżasz. Może wyślę jak wrócisz do kraju ? Zadecyduj
Pozdrawiam Hania
haniu, ok, niedlugo wracam, wiec poczekajmy, dam znac jak wroce
OdpowiedzUsuń